Bezienswaardigheden in Slovenië

Slovenië heeft een prachtig gevarieerd landschap en een zeer rijke geschiedenis. Er zijn dan ook heel wat bezienswaardigheden te vinden in dit mooie land. Van de Middellandse zee tot de Alpen is er van alles te zien en te beleven. Er is woeste en indrukwekkende natuur in de vorm van grotten en kloven. Prachtige bergen en hoge pieken omzomen bijzondere plaatsjes. Omdat Slovenië een lange historie heeft, kent het land ook vele prachtige oude burchten en kastelen. Wie op zoek is naar grote commerciële pretparken heeft in Slovenië pech gehad. Houd je echter van natuur en historie dan zit je hier goed.Predjama burcht

Het ‘Predjama kasteel’ is prachtig gelegen halverwege een grote klif in een kloof. Het lijkt alsof het kasteel tegen de steile wand aangeplakt is. Een erg bijzondere locatie die in een sprookje niet zou misstaan. Het huidige ‘Predjama kasteel’ werd gebouwd in de renaissancetijd. Achter het kasteel bevindt zich een grote grot die in het kasteel geïntegreerd is. Kasteel en grot lopen in elkaar over. Om grote belegeringen te kunnen overleven was er ook een geheime gang in het grottenstelsel onder het kasteel die de bewoners van het kasteel toegang gaven tot het dorp. Op deze manier werd het kasteel stiekem van drinkwater en vers voedsel voorzien. Men kon het zo wel en jaar lang uithouden. Bij een bezoek aan het kasteel kun je in de maanden maart tot en met september ook de grotten onder het kasteel bezoeken. In de wintermaanden heeft hier een grote kolonie vleermuizen zijn winterslaap en mogen bezoekers de grot niet in.

Nationaal museum Slovenië

Het nationaal museum van Slovenië is gevestigd in de hoofdstad Ljubljana. Het museum zit in een prachtig groot neoklassiek gebouw. Hierin vindt je ook het ‘natuurhistorisch museum’ van Slovenië. Een monumentale trap, zuilen en prachtige allegorische plafondschilderingen versieren het pand. Het nationaal museum werd opgericht eind van de 19e eeuw. Slovenië was toen nog een provincie van het Habsburgse rijk en het museum was toen dus nog een provinciaal museum. Wel gesponsord en ondersteund door de keizer zelf. In het museum is een muntenverzameling te vinden. Er is een afdeling met diverse archeologische voorwerpen en een afdeling met kunstwerken en allerlei handwerken uit Slovenië.


Vintgarkloof

De ‘Vintgarkloof’ ligt iets ten noorden van Bled. De kloof is zo’n 2km lang en heeft houten wandelpaden die je door de kloof heen voeren. De rivier Radova stort zich onder de wandelpaden en bruggen door de kloof heen en zorgt voor spectaculaire waterpartijen. Aan het noordelijke uiteinde van de kloof is een grote waterval waar het water zo’n 16 meter naar beneden stort. De toegang tot de kloof is niet gratis, je dient een kaartje te kopen om binnen te komen. In de zomer kan dit soms voor enkele minuten wachttijd zorgen. Ook kan het dan op de wandelpaden erg druk zijn met fotograferende toeristen. Vanaf de kloof kun je wandelen in de omgeving of teruglopen naar het dorpje Bled.

Ljubljanski Grad

Het kasteel van Ljubljana is prachtig gelegen boven de stad Ljubljana. Om bij het kasteel te komen kun je via een voetpad omhoog. Ook is er een kabelbaan en rijdt er in de zomermaanden een toeristentreintje naar boven. Het kasteel zelf is niet echt authentiek meer te noemen en heeft tegenwoordig allerlei nieuwe functies gekregen. Er worden allerlei concerten gehouden, exposities en je kunt er zelfs trouwen. In het kasteel zijn een aantal musea gevestigd. Er is een poppenmuseum, een museum over de Sloveense geschiedenis en een wisselende expositie met Sloveense kunst en handwerk. Vanaf de toren heb je een fenomenaal uitzicht over de stad en omliggende bergen. Dit is werkelijk prachtig en alleen al daarom een reden om naar boven te gaan. Je kunt een virtuele tour doen door het kasteel of met historische gidsen het kasteel bezoeken. Bij het bezoek hoort ook de oude gevangenis en de kapel. Boven is een restaurantje waar je wat kunt eten en drinken.

Grotten van Postojnska

De ‘Grotten van Postojnska’ vormen het grootste ondergrondse netwerk van Slovenië. In totaal zo’n 20 km aan tunnels en zalen onder de grond. Het is één van de meest populaire attracties van Slovenië en het kan er in de zomer erg druk zijn. Bezoekers worden met een treintje de grot ingebracht om vervolgens de tocht verder te voet af te leggen. Er zijn door de eeuwen heen in de grot prachtige stalactieten en stalagmieten gevormd. De Pivka rivier heeft de grot gedurende miljoenen jaren uitgesleten. Het kalkrijke grondwater wat door het plafond sijpelt, deed de rest. In de grot leeft een vreemdsoortig amfibie. De ‘olm’ is een klein salamanderachtig beestje dat bijna doorzichtig is. Hij kan in de voedingsarme wateren van de grot leven. Naar verluidt kunnen de diertjes wel tien jaar zonder voedsel.

National park Triglav

Het ‘Triglav Nationaal park’ is een prachtig natuurgebied in het noordwesten van Slovenië in de Julische Alpen. Hoogste top in het gebied is de Triglav op zo’n 2864 meter hoogte. Het gebied kenmerkt zich door prachtige hoge toppen, maar ook door prachtige groene alpenweides. In het gebied zijn geen snelwegen te bekennen waardoor het gebied nog redelijk ongerept is. In het nationaal park zijn diverse mooie wandelroutes te vinden. De Socaroute volgt de rivier de Soca in de ‘Trent vallei’. De Radovna fietsroute leidt de fietser door prachtige landelijke gebieden. Mooi wandelgebied is ook het ‘Pokljuka plateau’. Hier ligt een netwerk van wandelpaden die je door prachtige bossen en weides leiden. Wie wil skiën in dit gebied kan terecht in Vögel. Boven het meer van Bohinj is een prachtig skigebied te vinden.

Meer van Bohinj

Het ‘Meer van Bohinj’ is gelegen in het Nationaal park Triglav. In tegenstelling tot het ‘meer van Bled’ is het hier wat minder toeristisch en een stukje rustiger in de zomer. Het ‘meer van Bohinj’ is een prachtig strakblauw meer omgeven door hoge bergen. Het meer is heerlijk om in te zwemmen of met een kano of kajak op te varen. Er mogen geen gemotoriseerde boten varen op het meer. Diverse bergriviertjes voeden het meer waardoor het water er altijd erg mooi en helder is. Rondom het meer wordt veel gewandeld. Veel routes starten bij het grootste dorp aan het meer, Ribcev Laz. Een van de populairste routes ligt echter net voorbij het dorpje Ukanc. Hier kun je over een stenen wandelpad naar de ‘Slap Savica’ lopen. Het wandelpad naar de waterval is altijd vol met toeristen. Ook betaal je toegang om er te mogen lopen. Boven het meer ligt het skigebied van Vögel. Met de kabelbaan kun je naar boven. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over de bergen en het meer. Een van de mooiste dorpjes bij het meer is Stara Fuzina. Dit pittoreske dorp heeft prachtige oude boerderijen en kozolec in de weiden. Die laatste zijn typisch Sloveense droogrekken voor hooi die je overal bij de boerderijen ziet.

Grotten van Skocjan

De ‘grotten van Skocjan’ zijn een erg bijzonder grotten- en gangenstelsel en staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grot is gemaakt door de rivier de Reka die in het zachte kalksteen één van de grootste grotten- en gangenstelsels ter wereld heeft uitgeslepen. Nog steeds zijn delen van de grot onontdekt. Net buiten het dorpje Skocjan verdwijnt de rivier onder de grond om pas in de Adriatische zee weer uit te monden. Door de rivier zijn bij het dorp ook twee grote zinkgaten ontstaan, het plafond van de grot stortte hier onder het eigen gewicht in. De ‘Mala Dolina’ en de ‘Velika Dolina’ zijn zo’n 120 en 160 meter diep en hebben een bijzondere vegetatie. In de grot zelf kan de bezoeker een parcours van ongeveer 3km lopen. Bij een bezoek zie je prachtige stalactieten en stalagmieten. De kalkrijke waterdruppels hebben prachtige vormen gemaakt in de grot. Spectaculair punt in de rondleiding is de ‘Cerkvenikbrug’. Deze hangt in één van de grote ruimtes op 45 meter boven de rivier die hier woest onder kolkt.

Kasteel van Bled

Dit sprookjesachtige kasteel is gelegen op de heuvels boven het meer van Bled. Het kasteel is één van de meest spectaculair gelegen kastelen van Europa. Het kasteel ontstond in de vroege middeleeuwen als een Romaanse toren met enkele verdedigingsmuren. De bisschoppen van Brixen die het kasteel in de 11e eeuw in handen kregen bouwden het kasteel verder uit. Er werden meerdere torens aangebracht en extra verdedigingsmuren. Ook kreeg het kasteel een panoramaterras dat uitkijkt op het meer en de omliggende bergen. Het kasteel heeft twee binnenplaatsen en een mooie oude kapel. Bij een bezoek aan het kasteel kom je meer te weten over de geschiedenis van het gebied in het museum. Er is een wijnkelder en een oude drukkerij waar druktechnieken worden gedemonstreerd en men ouderwets gedrukte boeken kan kopen. Ook kun je er in het restaurant een hapje eten of drinken; uiteraard met prachtig uitzicht. Het kasteel is opgetrokken uit licht steen met rode dakpannen. Overal op het kasteel zijn prachtige romantische barokke schilderingen aangebracht. Dit maakt het kasteel nog meer sprookjesachtig.

Meer van Bled

Het meer van Bled is misschien wel de meest toeristische plaats van Slovenië. Het kan hier in de zomermaanden dan ook behoorlijk druk zijn. Rondom het meer van Bled vind je erg veel hotels. Deze toeristische plaats in het noordwesten van Slovenië was al een toeristische bestemming in de 19e eeuw. Een Zwitserse arts stichtte bij het meer van Bled een kuuroord voor rusteloosheid, rugklachten en allerlei andere kwalen. De patiënten kwamen uitgerust en herboren terug. Sinds die tijd werd de plaats ook populair bij de gewone toeristen. Bled is dan ook bijzonder sprookjesachtig. Het meer heeft in het midden een klein eiland met hierop een kerk en boven op de heuvels zie je het kasteel van Bled staan. Alles bij elkaar een plaatje uit een sprookje. In de zomermaanden kun je met bootjes naar het eiland toe varen en het kerkje bezichtigen. In en op het meer zelf wordt veel gezwommen en gevaren met kano’s en roeibootjes. Er loopt een wandelpad om het gehele meer heen. Ook starten er diverse andere wandelroutes in de omgeving.