Handig om te weten

Voordat je een bezoek brengt aan Slovenië is het handig om al het één en ander over dit prachtige land op te zoeken, zodat je vooraf goed kunt bepalen welke delen van Slovenië je per se wel en welke je niet wilt bezoeken. Slovenië is namelijk een behoorlijk groot land met veel verschillende delen en steden. Ieder deel en iedere stad van Slovenië heeft zijn eigen specifieke kenmerken.
Slovenië is te groot om in slechts een paar weken in zijn geheel te bezoeken wil je het hele land ontdekken dan zal je er minimaal een maand voor moeten uittrekken. Om de bekende en grootste bezienswaardigheden van het land te bezoeken heb je aan ongeveer twee weken genoeg.

Code geel voor Slovenië

Sinds donderdag 24 juni 2021 is het negatief reisadvies voor Slovenië opgeheven. Er geldt nu code geel voor Slovenië. Vakanties naar Slovenië zijn toegestaan. Voor de terugvlucht naar Nederland heb je geen negatief testbewijs van een PCR-test of sneltest nodig. Ook hoef je na thuiskomst in Nederland niet in quarantaine. Tijdens je vakantie in Slovenië moet je je daar aan de lokale coronamaatregelen houden.

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Slovenië

Wil je een vakantie boeken naar Slovenië? Kijk dan zeker even naar de Slovenië vakanties bij TUI.nl. Zij bieden autovakanties en pakketreizen naar Slovenië aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Slovenië vakantie boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
 flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
 niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Slovenië vakanties op TUI.nl

Douane en documenten

Slovenië behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen. Deze moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs. Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.


Elektriciteit

Slovenië heeft 220 Volt, frequentie 50 Hz en dezelfde stekkers als in Nederland. Alle opladers en apparaten uit Nederland kunnen er zonder problemen gebruikt worden.

Drinkwater

Het kraanwater is op de meeste plaatsen in Slovenië goed drinkbaar. Er zit zo goed als geen bijsmaak aan en kan zonder problemen gedronken worden.

Drugs

Het invoeren, bezitten en gebruiken van alle soorten drugs is verboden in Kroatië. Het overtreden van deze regels kan leiden tot hoge boetes en gevangenisstraffen. De handhaving van deze regels verschilt echter wel sterk per stad en regio.

Feestdagen

Er zijn in Slovenië gedurende het jaar behoorlijk wat feestdagen. Veel van deze dagen hebben een religieuze oorsprong of hebben te maken met het verleden van Slovenië. Op deze dagen zullen de meeste winkels en openbare instantie gesloten zijn. Restaurants en cafés zullen op deze dagen wel geopend zijn. Dit zijn de nationale feestdagen in Slovenië die jaarlijks op dezelfde dag gehouden worden:

1 en 2 januari – Nieuwjaarsdag
8 februari – Dag van de Sloveens cultuur
27 april – Dag van het verzet
1 en 2 mei – Dag van de arbeid
25 juni – Onafhankelijkheidsdag
15 augustus – Maria Hemelvaartsdag
31 oktober- – Reformatie dag
1 november – Allerheiligen
26 en 26 december – Kerstmis

Variabele feestdagen:
Pasen en Witte zondag

Geld

Net als in Nederland betaal je in Slovenië met de Euro. In de grotere steden en plaatsen in Slovenië zijn er over het algemeen genoeg pinautomaten en banken te vinden waar je gewoon met je Nederlandse bankpas geld uit de muur kan trekken. In de kleinere dorpjes is net als in Nederland het aanbod schaars. Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen. Ook worden de gangbare creditcards geaccepteerd. In de kleinere winkels, cafés en op de markt is dit vaak niet het geval. Zorg er daarom voor dat je altijd genoeg contanten op zak heb.

Openingstijden

De winkels, supermarkten, postkantoren, banken en musea zijn gewoonlijk geopend van 08:00 tot 19:00 en op zaterdag van 08:00 tot 13:00. De zondag is normaal gesproken de vaste sluitingsdag. Alle musea hebben de maandag als vaste sluitingsdag.

Gezondheid

Je hebt geen speciale vaccinaties of inentingen nodig voor je op vakantie gaat naar Slovenië. Mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens je vakantie in Slovenië en je moet een ziekenhuis of huisarts bezoeken, neem dan altijd je paspoort en je verzekeringspapieren mee. Aangezien Slovenië onderdeel is van de Europese Unie worden alle kosten door je verzekering vergoed.

Telefoon en internet

Het bereik is op veel plaatsen in Slovenië goed tot uitstekend. Alleen in de meer afgelegen gebieden en op sommige bergen is het bereik wat minder. Op veel plaatsen wordt er tegenwoordig gratis wifi aangeboden. Vaak is deze onversleuteld en dus niet heel veilig om te gebruiken. Is deze wel versleuteld, dan is het wachtwoord vaak te vinden op de menukaart of kan de ober uitkomst bieden.
De kosten voor het bellen van en naar Slovenië kunnen per provider sterk verschillen. Zoek dit voor je vertrekt goed uit, zodat je nooit voor onverwachte verrassingen komt te staan. Ook de roamingkosten verschillen sterk per provider en abonnement.

Taal

De officiële en meest gesproken taal van Slovenië is het Sloveens. Het Sloveens behoort tot de Slavische talen waartoe ook het Kroatisch, Bosnisch, Servisch, Macedonisch en Bulgaars toebehoren. Al deze talen hebben behoorlijk wat gemeen en verschillen alleen op details van elkaar. Naast het Sloveens wordt door een groot deel van de bevolking Engels gesproken. Met name de mensen die in de toeristische sector werkzaam zijn spreken goed tot zeer goed Engels.

Tijdsverschil

Slovenië ligt in dezelfde tijdszone als Nederland. Er is dus geen tijdsverschil tussen deze twee landen. Ook de zomer- en wintertijd lopen gelijk met elkaar.

Alarmnummer

Het alarmnummer in Slovenië is net als in het overgrote deel van Europa 112.

Fooi

Het is vrij gebruikelijk om fooi te geven, normaal gesproken bedraagt deze tussen de vijf en tien procent van de rekening. Dit natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het eten en hoe vriendelijk de ober was.

Veiligheid

Slovenië staat bekend als een zeer veilig land waar geen bijzondere veiligheidswaarschuwingen voor gelden. Er zijn in Slovenië geen gebieden of plaatsen die gezien worden als onveilig. Wel moet je in de grotere plaatsen en bij de populaire toeristische attracties waakzaam zijn op zakkenrollers en gauwdieven. Er is in Slovenië maar weinig criminaliteit, maar je moet wel op je hoede zijn.