Steden en dorpen in Slovenië

Er zijn in Slovenië vele honderden steden en dorpen te vinden. De in onze ogen leukste, mooiste en belangrijkste hebben we verzameld op deze pagina. Veel van de oude kleine dorpen in Slovenië hebben door de eeuwen heen hun eigen authentieke karakter weten te behouden. Hierdoor is er een grote diversiteit tussen de verschillende dorpen en steden in Slovenië. In steden zoals Ljubljana, Koper en Piran is het net alsof de tijd heeft stilgestaan.
De grootste steden in Slovenië zijn de hoofdstad Ljubljana, Maribor en Koper; verder zijn er in het land behoorlijk wat kleinere stadjes en dorpjes te vinden.Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad en de grootste stad van Slovenië. Het is een niet al te grote stad, maar wat de stad in oppervlakte te kort komt, maakt het in schoonheid goed. Het historische centrum van Ljubljana hoort tot de mooiste en beste bewaarde van Slovenië. Door de stad loopt als een rode draad de rivier de ‘Ljubljanski’. Deze rivier is lang een belangrijke inkomensbron voor de stad geweest. Tegenwoordig zijn op de oevers van de rivier in het historische centrum van Ljubljana de terrassen en de markt van Ljubljana te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is de ‘burcht van Ljubljana’ die hoog op een heuvel over de stad uitkijkt. De burcht is opengesteld voor het publiek en kan met een kabelbaan bereikt worden.
Andere bekende bezienswaardigheden in de stad zijn het ‘Preserenplein’, ‘de Sint-Nicolaaskathedraal’, de oude Romeinse muur ‘Rimski Zid’ en het stadhuis van Ljubljana. Bijzonder aan veel gebouwen in Ljubljana is dat de architectuur een mix is tussen barok en jugendstil.

Portoroz

Portoroz is een kleine havenplaats in het zuidwestelijke deel van Slovenië. De plaats is te vinden op het Sloveense deel van het schiereiland Istrië op een steenworp van de grens met Kroatië. Net als de plaatsen Piran, Koper en Izola beschikt het dorp over een kleine jachthaven wat Portoroz geliefd maakt bij toeristen. Er zijn in Portoroz en omgeving dan ook behoorlijk wat hotels en een aantal campings te vinden. De meeste van deze hotels zijn te vinden aan boulevard van Portoroz of in de directe omgeving ervan. Hier zijn ook de stranden en het casino van het dorp te vinden.
Net buiten het Portoroz is het derde vliegveld van Slovenië te vinden. Dit vliegveld wordt hoofdzakelijk gebruikt door toeristen die in Slovenië of in Kroatië op vakantie gaan. Er gaan vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten naar dit vliegveld.

Bovec

Bovec is een plaats en gemeente in het noordwesten van Slovenië. Het dorp ligt in het dal van de Soca-rivier in de Julische Alpen. Het dorp kan bereikt worden via één van de twee bergpassen die in de directe omgeving van de gemeente liggen. In het dorp zelf is maar weinig meer te vinden van de lange en bewogen geschiedenis van de gemeente. In het begin van de 20e eeuw werd het dorp eerst getroffen door een grote brand en werd het later tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna in zijn geheel verwoest.
Enkele bezienswaardigheden in het dorp en in de omliggende dorpen zijn het ‘Fort van Kluze’, en de ‘Maria-in-het-Veldkerk’, de bron van de Soca in de buurt van het dorpje Trenta en de verschillende skipistes.
Het toerisme is mede door de vele wintersporters die de gemeente aandoen de belangrijkste inkomensbron van de gemeente Bovec.


Bled

Bled is een kleine stad in het noordwesten van Slovenië. Het is één van de populairste zomervakantiebestemmingen van het land. Langs het meer van Bled en in de directe omgeving van het meer zijn er behoorlijk wat campings en hotels te vinden. De stad Bled is een echt toeristisch dorp met veel restaurants en winkeltjes. In de directe omgeving van Bled zijn er veel activiteiten te doen voor de actieve vakantieganger. Wie liever de rust opzoekt kan op de stranden rond het meer gaan liggen.
Volgens opgravingen werd Bled al lang voor onze jaarteling bewoond, maar we komen het stadje in de geschiedenis pas tegen in het begin van de 11e eeuw. De bekendste bezienswaardigheid van Bled is het ‘Meer van Bled’ met hierin een eilandje met daarop een kerkje. De kans is groot als je ergens een foto ziet van Slovenië dat dit eilandje erop staat. Een andere beroemde bezienswaardigheid is het kasteel van Bled dat nog niet zo lang geleden zijn duizendste verjaardag vierde.

Izola

Izola is een klein stadje in het zuidwestelijke deel van Slovenië. Het is één van de weinige plaatsen in Slovenië die aan de Adriatische Zee liggen. Izola dankt zijn naam aan het feit dat de stad vroeger op een eiland lag. Die was hier gesticht door de Romeinen. Indertijd was Izola één van de belangrijkste havens in de Golf van Triëst. Tijdens de middeleeuwen kwam de stad in Venetiaanse handen waarna zijn functie als grootste haven steeds verder begon af te nemen, totdat dit in zijn geheel werd overgenomen door de stad Triëst.
Toen in de 19e eeuw de stad in Franse handen kwam werden de muren van de stad afgebroken en het kanaal dichtgegooid waardoor het eiland geen eiland meer was. Vandaag de dag is Izola in het bezit van één van de mooiste jachthavens van Slovenië en hoort het tot de drukstbezochte plaatsen van het land.

Piran

Piran is een historische mediterrane stad aan de Golf van Triëst. Het hoort samen met Izola en Koper tot de belangrijkste kustplaatsen van Slovenië. De naam Piran is afgeleid van het Griekse woord Pyros wat vuur betekend. Piran is één van de drukstbezochte toeristische plaatsen aan de Sloveense kust. Het historische centrum van de historische stad hoort tot de mooiste en best bewaarde van het land. Een wandeling door het historische centrum van de stad neemt je mee door langs oude stadsmuren, nauwe steegjes, oude kerken en een indrukwekkend plein.
De belangrijkste bezienswaardigheid van Piran is de ‘Sint-Joris kathedraal’. Deze kathedraal is gebouwd op resten van enkele oudere Romeinse gebouwen. De fundamenten hiervan zijn nog steeds te zien in de kelder van de kathedraal. Vanaf de oude stadsmuren van Piran heb je een schitterend uitzicht over Piran en de Adriatische Zee.
M

Maribor

Maribor is na Ljubljana de grootste en belangrijkste stad van Slovenië. De stad ligt aan de rivier de Drava in de historische regio ‘Stiermarken’ dat ook een deel van het huidige Oostenrijk beslaat. De stad Maribor heeft dan ook lang tot Oostenrijk behoord. In de 12e eeuw werd de ‘Kathedraal van Johannes de Doper’ er gebouwd waarna het al snel marktrechten kreeg. Indertijd leefde de stad van de wijnbouw en de handel. Maribor zou tot 1918 in Oostenrijkse handen blijven, maar werd na de Eerste Wereldoorlog aan Joegoslavië toegevoegd. Het overgrote deel van de inwoners van de stad en zijn omgeving bestond indertijd al uit Slovenen. De wijnbouw is vandaag de dag nog steeds één van de belangrijkste inkomensbronnen.
De bekendste bezienswaardigheden in Maribor zijn het ‘Kasteel van Maribor’, de historische wijk Lent, de Joodse wijk of Ghetto en het hoofdplein met daarop de barokke pestzuil of ‘Mariazuil’, een museum en het stadhuis.

Kranjska Gora

De plaats en de gemeente Kranjska Gora zijn te vinden in het noordwestelijke deel van Slovenië. Kranjska Gora is het bekendste wintersportgebied van Slovenië. In de directe omgeving van de gemeente is dertig kilometer aan pistes te vinden die bediend worden door 19 skiliften. In het gebied worden met regelmaat grote internationale skiwedstrijden gehouden en er is ook een skispringschans en een rodelbaan te vinden. Het spreek dan ook voor zichzelf dat het toerisme en dan met name de wintersporters de belangrijkste vorm van inkomsten van deze gemeente zijn.
Andere bezienswaardigheden in het dorp zijn de rivier de Soca, het nationaal park ‘Triglav’ en het ‘Jasnameer’. Het nationaal park ‘Triglav’ is met name in de zomermaanden een geliefde plaats voor wandelaars en fietsers. Het park is één van de weinige plaatsten in het land waar je ongestoord door de bossen mag fietsen.

Koper

Koper is de grootste en belangrijkste havenstad van Slovenië. De stad ligt op een steenworp van de Italiaanse grens aan de Golf van Triëst. De stad is ontstaan tijdens de klassieke oudheid en werd door de Grieken ‘Aegida’ genoemd. Later werd de naam eerst door de Romeinen veranderd en later door de Venetianen die de stad ‘Capodistria’ noemden. Hiervan is de huidige naam Koper afgeleid. In de loop der eeuwen is de stad onderdeel geweest van het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, Het Heilige Roomse Rijk, het Keizerrijk Oostenrijk en Joegoslavië.
Vandaag de dag is het historische centrum van Koper de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Bij het plaatselijke VVV-kantoor kun je een gratis kaart ophalen. In het historische centrum van de stad zijn verschillende leuke winkeltjes en bezienswaardigheden te vinden. Een ‘must do’ is de beklimming van de Wachttoren van de kathedraal van Koper. Vanaf deze toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en zijn omgeving.
De belangrijkste bezienswaardigheden in Koper zijn het ‘Pretoriaans Paleis’, de ‘kathedraal van Koper’, het ‘Titoplein’, het ‘da Ponte Plein’ en het strand van Koper.