Vervoer in en naar Slovenië

Er zijn verschillende manieren om naar Slovenië te reizen. Het merendeel van de toeristen die naar Slovenië op vakantie gaan komen met de auto. Een autorit vanuit Nederland naar het hart van Slovenië zal ongeveer twaalf tot dertien uur in beslag nemen. Wil je doorrijden naar de kust, dan moet je daar nog enkele uren bijtellen. Een andere handige manier om naar Slovenië te reizen is met het vliegtuig. In slechts anderhalf uur sta je op de luchthaven van Ljubljana. Op de andere vliegvelden in Slovenië worden vanuit Nederland geen rechtstreekse vluchten uitgevoerd. Andere manieren om naar Slovenië te reizen zijn met de bus of de trein. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je reistijd aanzienlijk verlengt zal worden.Met het vliegtuig

De snelste manier om van Nederland naar Slovenië te reizen is met het vliegtuig. Een reis van Schiphol naar de internationale luchthaven van Ljubljana zal ongeveer 1,5 uur in beslag nemen. Er worden het gehele jaar meerdere vluchten per week tussen de twee steden uitgevoerd. Luchthaven ‘Jože Pučnik Ljubljana’ is de grootste en belangrijkste luchthaven van Slovenië. Andere luchthavens in Slovenië zijn te vinden in de buurt van Maribor en Portoroz. Het is niet mogelijk om naar één van deze twee vliegvelden rechtstreeks te vliegen vanuit Nederland.
Adria Airways is de nationale luchtvaartmaatschappij van Slovenië. Zo goed als alle vluchten tussen Slovenië en Nederland zullen uitgevoerd worden met deze maatschappij. Andere manieren om Slovenië vanuit de lucht te bereiken is om gebruik te maken van één van de vliegvelden in de directe omgeving van het land. Denk hierbij aan Zadar in Kroatië, Graz in Oostenrijk en Trestino in Italië.

Autorijden in Slovenië

Om in Slovenië op de snelweg te mogen rijden moet je in het bezit zijn van een tolvignet. Je kunt deze vignetten kopen voor een week, een maand en een jaar. Dit vignet is te koop bij benzinestations, tolstation, supermarkten en kiosken in Slovenië. Ook bij de tankstations in de buurt van de Sloveense grens zijn de vignetten te koop. De snelwegen in Slovenië zijn keurig onderhouden wegen. Dit geldt niet voor alle kleinere wegen in het land. Op veel plaatsen zijn ook deze wegen perfect onderhouden, maar op sommige plaatsen kunnen de wegen in een slechte staat zijn. Wees hier dan ook op voorbereid en rij voorzichtig. Als je met je eigen auto naar Slovenië gaat dan ben je verplicht om voor iedere inzittende een veiligheidsvest te hebben. Verder is het verplicht om een veiligheidsdriehoek in de auto te hebben. In de wintermaanden ben je verplicht om met winterbanden te rijden als er sprake is van winterweer.

Huurauto

Als je met het vliegtuig of trein naar Slovenië reist dan is het erg handig om een huurauto ter beschikking te hebben. Op Meerdere plaatsen in de grotere steden van Slovenië en in de buurt van de vliegvelden zijn er verhuurmaatschappijen te vinden. Ga je een auto huren tijdens je vakantie in Slovenië dan is het belangrijk om op een aantal zaken goed te letten. Zoals wat zijn de bijkomende kosten, wat voor bezinebeleid wordt er gehanteerd en hoeveel borg moet je betalen.

Vergelijk de verschillende huurauto aanbieders in Slovenië met elkaar op Easyterra en vind zo de voordeligste huurauto.

Parkeren

In de grotere steden, de meer toeristische plaatsen en in de buurt van populaire bezienswaardigheden moet je in zo goed als alle gevallen betalen om je auto te parkeren. Let hier wel goed bij op, want de parkeerkosten verschillen erg van plaats tot plaats. Zo kan het voorkomen dat je in een dorpje twee euro per uur betaalt en in Ljubljana slechts vijf euro voor een hele dag. Als je moet betalen voor het parkeren dan staat dit altijd duidelijk aangegeven.

Trein

Het is erg goed te doen om met de trein naar Slovenië te reizen. Vanuit Utrecht ben je ongeveer in 16 uur in de hoofdstad Ljubljana. Je moet hiervoor slechts tweemaal overstappen. Eenmaal in Duisburg en eenmaal in Klagenfurt. De prijs van een treinkaartje is vaak hoger dan die van een vliegticket. Binnen Slovenië is de trein een erg handig, maar langzaam vervoersmiddel. Door het heuvelachtige karakter van het land ben je met de trein in veel gevallen langer onderweg als met de bus of auto.

Bus

Het is mogelijk om met een georganiseerde busreis naar Slovenië te reizen. In de zomermaanden rijden er wekelijks pendelbussen tussen Nederland en Slovenië. In Slovenië is het busvervoer bijzonder goed geregeld. Zo goed als alle dorpen en steden in het land zijn via verschillende lijndiensten met elkaar verbonden. Het busvervoer is daarnaast erg goedkoop. In de winterperiode is er zelf een busdienst die vanuit Ljubljana naar de verschillende skigebieden in Slovenië rijdt.

Met de boot

Ondanks het feit dat Slovenië over een kleine kustlijn beschikt is het toch mogelijk om met de boot naar het land te reizen. Dit is mogelijk met een Catamaran vanuit Venetië en met een ferry vanuit Triëst, Porec en Rovinj.
Wil je zelf met de motor- of zeilboot naar Slovenië varen, dan moet je aanleggen in de haven van Koper, Piran of Izola en de juiste papieren kunnen overhandigen.