Het uitstekende klimaat van Slovenië is voor veel mensen de reden om een bezoek te brengen aan dit prachtige land. Het mediterrane klimaat en het maritieme klimaat in het land zorgen ervoor dat het zo goed als een heel jaar lang aangenaam is om in Slovenië op vakantie te gaan. Het landklimaat zorgt er op zijn beurt weer voor dat Slovenië over uitstekende skigebieden beschikt.
Door de verschillende soorten klimaat in Slovenië is het weer in het land net zo veranderlijk als het landschap. Zo kan het voorkomen dat aan de kust de zon uitbundig schijnt terwijl in de binnenlanden stevige buien voorkomen.
Weer en beste reistijd voor Slovenië
Klimaat van Slovenië
Er komen in Slovenië drie soorten klimaat voor. Het deel van Slovenië dat aan de Adriatische kust grenst, heeft een gematigd mediterraan klimaat. Het klimaat in dit deel van Slovenië wordt bepaald door de Adriatische Zee. Deze invloed zorgt ervoor dat er maar weinig weersextremen voorkomen en dat de temperaturen er het gehele jaar erg aangenaam zijn.
De delen die wat verder landinwaarts liggen hebben een gematigd maritiem klimaat waarbij de gemiddelde temperaturen duidelijker afwijken dan bij het mediterrane klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er het gehele jaar enkele graden lager en de kans op winterweer is er groter.
De hogergelegen delen van Slovenië, vanaf ongeveer 1.800 meter, hebben een gematigd landklimaat met dagtemperaturen die per jaar behoorlijk uit elkaar kunnen liggen en bijzonder koude wintermaanden. Dit zijn ook de plaatsen waar je in de wintermaanden de mogelijkheid hebt tot wintersport.
Zomerzon
Met name het kustgelegen deel van Slovenië staat bekend om zijn heerlijke warme zomermaanden. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er net enkele graden hoger en de kans op neerslag is er net iets kleiner. Dit maakt de Sloveense kust het beste deel van het land als zomerzonbestemming. Er zijn echter nog veel meer delen in Slovenië te vinden die erg populair zijn bij de toeristen. Met name de regio rondom Bled en Bohinj zijn geliefde bestemmingen in de zomermaanden. Tijdens de zomermaanden kan het kwik hier ondanks de inlandse ligging van de plaatsen behoorlijk oplopen. Temperaturen boven de dertig graden Celsius zijn er eerder de regel dan de uitzondering. Op de warmste dagen van het jaar zullen de muren voor de nodige afkoeling zorgen.
Wintersportweer
Tijdens de wintermaanden heb je in Slovenië een grote kans dat je kunt wintersporten. De Sloveense Alpen zijn gemiddeld iets lager dan de omliggende skigebieden, maar er is zo goed als iedere winter meer dan genoeg sneeuw in de gebieden te vinden voor een wintersportvakantie. De twee bekendste skigebieden in Slovenië zijn Vogel en Kranjska Gora. Omdat de wintersportgebieden van Slovenië veel minder hoog liggen kun je vrij gemakkelijk reizen tussen het dal en de wintersportgebieden. Houd natuurlijk wel altijd de actuele weerberichten in de gaten, zodat je weet waar de meeste en beste sneeuw in Slovenië te vinden is.
Lenteperiode
De lentemaanden zijn voor veel toeristen een geliefde periode om een bezoek te brengen aan Slovenië. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er dan net iets lager waardoor je zonder gehinderd te worden door de warmte lange fiets- of wandeltochten kunt maken. Gemiddeld genomen zien deze maanden ook iets minder neerslag als de hoogzomermaanden, wat deze periode nog geschikter maakt voor een actieve vakantie in Slovenië. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er rond de twintig graden Celsius, in de avond en nacht zal het er afkoelen tot net iets onder de tien graden Celsius. De gemiddelde temperatuur zal op de hogergelegen delen van het land enkele graden lager liggen.
Neerslag
Gedurende het jaar valt er behoorlijk wat neerslag in Slovenië. Dit verklaart natuurlijk gelijk waarom het land zo groen is. Gemiddeld genomen valt de meeste neerslag in de zomerperiode. Dit gaat alleen niet op voor de plaatsen die in de buurt van de Adriatische kust liggen, hier valt in de herfstperiode de meeste neerslag. Ook de hogergelegen delen van Slovenië hebben een andere neerslag curve. Hier valt in de winterperiode de meeste neerslag die normaalgesproken als sneeuw naar beneden zal komen.
Weersextremen
Doordat een groot deel van het land een mediterraan of een maritiem klimaat heeft is de kans op weersextremen in Slovenië niet heel erg groot. Wel kunnen er lange periode met neerslag of stevige onweersbuien voorkomen. Deze onweersbuien kunnen met name in het meer bergachtige deel voor behoorlijk wat geweld zorgen.
Op de hogergelegen delen van het land kunnen wel enkele weersextremen voorkomen. Zo kan het kwik er ver onder het vriespunt belanden en kunnen er lange periodes met sneeuwval voorkomen.
Klimaatstatistieken Slovenië
Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Slovenië zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Slovenië. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.